
Robot straszy, a biolodzy badają emocje
12 sierpnia 2013, 11:48Podczas eksperymentów z danio pręgowanymi wykazano, że roboty, które wyglądają jak drapieżniki, mogą usprawnić badania nad emocjami.
Ryba gestykuluje, by zwerbować współpracowników
25 kwietnia 2013, 11:11Plectropomus pessuliferus marisrubri poluje, korzystając z pomocy 2 innych gatunków ryb: mureny olbrzymiej (Gymnothorax javanicus) i wargacza garbogłowego (Cheilinus undulatus). By współpraca przebiegała gładko i by było wiadomo, gdzie schowała się niedostępna dla P. p. marisrubri ofiara, zwierzę posługuje się gestami referencyjnymi. Przypomnijmy, że dotąd uważano, że podobne zachowania występują wyłącznie u człowieka, małp człekokształtnych i kruków.

To nie mebel, ale implant kości
18 grudnia 2012, 13:45Oglądając pod mikroskopem kość oraz rattan, włoscy naukowcy stwierdzili, że oba materiały mają podobną strukturę. W dodatku wykazują te same pożądane właściwości biomechaniczne: dzięki hierarchicznej organizacji są wytrzymałe, a jednocześnie lekkie.

Co niepokoi łosia?
29 listopada 2012, 10:51Dla dziko żyjących łosi pojawianie sie w pobliżu ludzi jest większym problemem niż pojawienie sie naturalnego drapieżnika - wilka lub niedźwiedzia. Te bowiem niepokoją łosie znacznie rzadziej niż ludzie.

Więcej żywicy - sposób na samoleczenie kolonii
30 marca 2012, 16:00Gdy kolonia pszczół miodnych zostaje zakażona patogennymi grzybami, owady same się leczą, znosząc do gniazda większe ilości żywic roślinnych, z których później powstaje propolis.

Gestykuluje jak kruk dziobem
29 listopada 2011, 21:25By zwrócić na siebie uwagę innych, najczęściej płci przeciwnej, kruki posługują się gestami referencyjnymi - wskazywaniem i podnoszeniem obiektów. Wcześniej podobne zachowania obserwowano wyłącznie u ludzi i małp człekokształtnych.

Psychopata jak człowiek po urazie czołowym
26 stycznia 2011, 12:37Ludzie ze zdiagnozowaną psychopatią mają podobne problemy z okazywaniem empatii, jak ludzie po urazach okolic czołowych głowy.

Prywatny przemysł kosmiczny a zmiany klimatu
25 października 2010, 18:04W Geophysical Research Letter ukazał się artykuł, którego autorzy ostrzegają, że błyskawicznie rozwijający się przemysł turystyki kosmicznej może wpłynąć na... zmianę klimatu naszej planety.

Czytanie umysłów – empatia czy rozumowanie?
6 maja 2010, 11:02Umiejętność rozumienia i przewidywania cudzych emocji, myśli i decyzji jest podstawą naszego funkcjonowania w społeczeństwie. W jakim stopniu jednak zależy ona od naszych zdolności empatycznych, a w jakim od rozumowych? - częściowo tłumaczą badania niemieckich lekarzy.

Ryzykowny delikates
10 lutego 2010, 13:03Gady są rozmnażane w niewoli głównie dla skór, ale niektórym restauratorom i grupom etnicznym zależy również na ich mięsie. Po przeprowadzeniu odpowiednich analiz badacze wskazują jednak na liczne zagrożenia zdrowotne: infekcje wirusowe i bakteryjne, parazytozy oraz skażenie metalami ciężkimi oraz resztkami leków weterynaryjnych. Przed zjedzeniem potrawy z krokodyla, żółwia, jaszczurki czy węża warto się więc dobrze zastanowić (International Journal of Food Microbiology).